Zdroj: http://ludvikhovorka.cz/index.php?a=zdravotnictvi/morsky-konik-je-v-poradku-tvrdi-uhos  •  Vydáno: 23.9.2014 12:11  •  Autor: Admin

Mořský koník je v pořádku, tvrdí ÚHOS

Výběrová řízení, která vyhlásila VZP na ozdravné pobyty Mořský koník, jsou v pořádku. Tvrdí to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jak k výsledku došel, však ÚHOS odmítá zveřejnit...

„Jednalo se o prošetřování dvou podnětů. Oba se týkaly veřejné zakázky Kompletní zajištění realizace léčebně ozdravných pobytů dětí u Egejského moře,“ odpovídá mluvčí ÚHOS Martin Švanda a dodává:

„V prvním byl namítán nesoulad smlouvy na realizaci veřejné zakázky uzavřené mezi zadavatelem a vybraným uchazečem se zadávací dokumentací. Druhý podnět směřoval proti nastavení hodnoticích kritérií, která podle stěžovatele neumožňovala provést srovnání nabídek, konkrétně se jednalo o kritéria "Celková nabídková cena bez DPH" a "Kvalita ubytovacích služeb".

Redakci Medical Tribune zajímalo, jaká konkrétní kritéria ÚHOS prošetřoval, a na základě jakých skutečností k takovému výsledku došel. To ale úřad sdělit odmítá: „Ve věci nebylo vedeno správní řízení a nebylo tedy vydáno rozhodnutí, které by mohlo být zveřejněno,“ odpovídá mluvčí ÚHOS.

Machinace s daní

Média letos na jaře již upozorňovala, že smlouva, kterou podepsala se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou cestovní kancelář Kovotour plus, je na hraně zákona. Firma Kovotour na základě této smlouvy dostala od VZP zakázku na následující čtyři roky. Pojišťovna má za Mořského koníka zaplatit i s daní celkem 248 milionů korun. Bez daně jde o sumu 205 milionů. Jenomže právě tady je podle odborníků problém. Pojišťovna by firmě kvůli nesprávně uplatněnému daňovému režimu mohla vyplatit až desítky milionů navíc.

"Pro cestovní kanceláře platí zvláštní režim. Na daňovém dokladu je zakázáno vyčíslit vlastní daň z přidané hodnoty," citoval deník Insider z odborného stanoviska Jana Rambouska z komory daňových poradců ČR.

Cestovní kanceláře podle něj neodvádějí státu jednadvacet procent z celkové ceny zájezdu. Daň vypočítávají jenom z přirážky, kterou si samy stanovily. "Částka se obvykle pohybuje v rozmezí 2 až 8 procent," tvrdí daňový poradce. Jeho stanovisko bylo vypracováno na žádost jednoho z neúspěšných uchazečů ve výběrovém řízení na zajištění ozdravných pobytů.

Pokud by si společnost Kovotour plus řekla o celou jednadvacetiprocentní daň z 248 milionů, jak původně vyplývalo z uzavřené smlouvy s VZP, postupovala by podle daňového poradce v rozporu se zákonem, informuje deník Insider.

Diskriminační kritéria?

Všeobecná zdravotní pojišťovna je v souvislosti s Mořským koníkem kritizována také za přílišné zúžení kvalifikačních kritérií při vypsání zakázek. Námitky má nejen odborná veřejnost, ale také zákonodárci.

„Mořský koník je kritizován dlouhodobě. Samotná myšlenka umožnit ozdravný pobyt u moře pro děti se zdravotními problémy je dobrá. Problematicky je však vnímáno zadávání zakázek jedné konkrétní firmě a také stanovení kvalifikačních předpokladů a hodnotící kritéria,“ říká lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Akce Mořský koník označila jako problematické také například senátorka Alena Dernerová – viz článek ZDE.

Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž v kvalifikačních kritériích uvedla podmínku, že uchazeč v uplynulých třech letech realizoval obdobný charakter pobytů stanovených v podmínkách výběrového řízení, každým rokem v minimálním objemu 15 milionů korun a vyslal celkem minimálně 1500 dětí na takové pobyty.

Nabízí se proto otázka, zda ÚHOS prošetřoval také to, zda uvedená kritéria nejsou diskriminační a ušitá na míru vítězi – firmě Kovotour plus. Ani na tuto otázku však mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže neodpověděl.

Vysvětlení nepřišlo ani od jednatele firmy Kovotour Jiřího Hájka:  „Podmínky zadávacího řízení stanoví vždy zadavatel; přičemž pouze zadavatel odpovídá za to, že tyto zadávací podmínky jsou stanoveny v souladu se zákonem, tj. transparentně a nediskriminačně za rovného zacházení se všemi uchazeči. Naše společnost nemá na stanovení zadávacích podmínek žádný vliv,“ uvedl Hájek v rozhovoru pro Medical Tribune.

Od roku 2009 zaplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna za akci Mořský koník téměř 450 milionů korun.

Léčebně ozdravný pobyt Mořský koník lokalita Egejské a Jaderské moře

Rok

úhrada v tis.

2009

91.3 milionů

2010

88.9 milionů

2011

84.4 milionů

2012

89 milionů

2013

90.2 milionů