Zdroj: http://ludvikhovorka.cz/index.php?a=moje-prace/ministr-proveri-prodej-spol.homolka-premium-care-a.s.nemocnici-na-homolce  •  Vydáno: 2.2.2017 14:40  •  Autor: Admin

Ministr prověří prodej spol. Homolka Premium Care, a.s. nemocnicí Na Homolce

Image

2. 2. 2017 Interpelace na ministra zdravotnictví JUDr. Ing. Miloslava Ludvíka, MBA ve věci prodeje spol. Homolka Premium Care, a.s. nemocnicí Na Homolce

Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo.
Vážený pane ministře, nemohu svou interpelaci stáhnout z důvodu možného časového prodlení, protože Homolka Premium Care a.s. jako dceřiná společnost Holte, která je stoprocentně vlastněná Nemocnicí Na Homolce, má být prodána do konce února. Je to vysoce zisková společnost, která poskytuje nadstandardní zdravotní programy. Měla tržby kolem 28-29 milionů v letech 2013, 2014, na odměny orgánům představenstva a dozorčí rady bylo věnováno zhruba 4,5 milionu korun a zisk před zdaněním byl 7 milionů korun.

Já se vás chci zeptat, pane ministře, jestli si myslíte, že to je jediný způsob, kterým je možné vyřešit likvidaci společnosti Holte. Proč tato společnost není převedena na mateřskou nemocnici, Nemocnici Na Homolce, které by se zajisté hodily ty příjmy z akciové společnosti? Myslím si, že vy jako manažer nemocnice byste určitě neprodával uvnitř nemocnice vysoce ziskovou společnost. Takže prosím o vaši odpověď a prosím vás také, abyste zastavil výběrové řízení na prodej sto procent akcií této vnukovské společnosti Nemocnice Na Homolce. Děkuji vám.

 

 

Ministr zdravotnictví ČR Miloslav Ludvík: Pane předsedající, dámy a pánové, no, neprodal, kdybych nemusel. Celý problém je totiž v tom, že pokud se to řídí pravidly pro akciové společnosti, tak to funguje. Ve chvíli, kdy to převedete na státní příspěvkovou organizaci, tak to prostě nefunguje. Tuhle zkušenost jsem udělal i já v Motole, se přiznám. Prostě ve chvíli, kdy se musíte řídit pravidly, která jsou pro státní příspěvkové organizace, tak se vám to celé rozplyne. Celé se vám to rozplyne kvůli jinému systému účtování, kvůli tomu, že musíte okamžitě jít podle zákona o státním majetku, což znamená, že něco nemůžete prodat, nabídnout jiným státním organizacím atd. atd. Čili vy máte pravdu. Je to skutečně v této chvíli celkem zisková záležitost, ale přesně ve chvíli, kdy to převedeme jakoby na tu mateřskou Nemocnici Na Homolce, tak v tu chvíli to přestane fungovat. To bude problém. To je problém fungování všech státních příspěvkových organizací.

Takže abych vám odpověděl, tak do jisté míry máte pravdu, protože dneska je to taková ta slepice, co snášela zlatá vejce. I když upřímně řečeno právě proto, že Homolka, oba víme, dost dlouho fungovala v určitém nestandardním režimu. A ve chvíli, kdy přijde do standardního režimu státní příspěvkové organizace, tak to bohužel půjde do těchto konsekvencí. Takže my v tuhle chvíli samozřejmě máme možnost to převést na tu nemocnici, ale pak to nebude fungovat.

Já se o tom stejně chci ještě s panem ředitelem pobavit, protože ono je to ještě na druhou stranu taková trochu prázdná schránka, která si tady dneska konkuruje s některými jinými podobnými organizacemi a je hodně, ale hodně založená na té personální unii, která tam byla. Čili otázka zní, jestli bude pokračovat. Takže budeme se o tom bavit. Já mám někdy ale pocit, že když se to prodá, tak z toho možná budou nějaké peníze, a když se to převede na tu nemocnici, tak to ve finále skončí bez peněz. Ale rozhodně nemám problém to ještě prověřit.

 

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane ministře, děkuji za to prověření, ale skutečně víte, že to může být převedeno, že to může být zfúzováno s mateřskou společností nebo zrušeno v podstatě bez likvidace, čili možnosti zlikvidování této akciové společnosti, respektive převedení na mateřskou společnost jsou. A já si myslím, že jestliže činnost té společnosti byla zisková, není důvod, aby nemohla být zisková i nadále. Jsem rád, že prověříte úvazky těch lidí, kteří jsou jak částečně v akciové společnosti, tak částečně v mateřské společnosti, a možná se podíváte i na odměny a členství v představenstvech a v dozorčích radách, protože to jsou velké sumy, které z toho zisku odebírají, když se dívám, čtyři miliony, to je zhruba čtyři sedminy. Takže já si myslím, že řešení určitě je a vy jako zkušený manažer si s tím dokážete poradit a že panu řediteli vysvětlíte, jak se to dá udělat lépe. Děkuji.